Organisatiebrein

Als mensen samenwerken en een organisatie vormen, ontstaat er een structuur die verrassend veel lijkt op die van ons brein. Dit is de essentie van het Viable System Model (VSM), een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het modelleren, herstructureren, optimaliseren en indien nodig revitaliseren van een organisatie. Een organisatie die traditioneel werkt met een organogram, kan onmiddellijk enorme voordelen behalen door over te stappen op het VSM.

Het VSM-model vertegenwoordigt een ‘levensvatbare’ organisatie. Organisaties die langer dan drie jaar bestaan, zijn per definitie levensvatbaar en hebben alle componenten van het VSM in zich. Vaak zijn de leidinggevenden en medewerkers zich hiervan echter niet bewust. Daarnaast zijn deze componenten meestal organisch gegroeid zonder doordacht ontwerp, wat vaak resulteert in een suboptimale structuur. Deze suboptimaliteit kan onnodige stress veroorzaken, de grootste oorzaak van ziekteverzuim.

Binnen het VSM is een centraal element de manier waarop medewerkers worden geleid. Hierbij zijn zowel ‘harde’ als ‘zachte’ benaderingen inbegrepen. Een van de meest wetenschappelijk onderbouwde methoden voor het begeleiden van medewerkers en het maximaliseren van hun potentieel is Organizational Behavior Management (OBM), een perfecte aanvulling op het VSM.

Als u uw organisatie optimaal wilt laten functioneren met minimaal ziekteverzuim, is het implementeren van VSM en OBM de beste optie. We zijn ervan overtuigd dat de voordelen van deze aanpak aanzienlijk zijn. Daarom maken we graag een afspraak voor een eerste gesprek waarin we een businesscase opstellen. Onze ervaring leert dat de voordelen van de businesscase zo aanzienlijk zijn, dat de investering in VSM en OBM zich snel terugbetaalt. Door te investeren in de structuur en het gedrag van uw organisatie, investeert u in haar toekomstige succes.